It is currently 6月 28th, '17, 01:15

Welcome
歡迎嚟到大粵民國臨時政府 Republic of Cantonia Provisional Government !http://namyuekok.freeforums.org

我哋遠古嘅南越先祖!我哋終於感悟!我哋係幾千年嚟喺大粵繁衍生息嘅世居土著!我哋係古南越人嘅直系後裔!我哋係妳嘅子孫!我哋嘅根喺古南越!

我哋係粵人!我哋係粵族!我哋唔係華人!我哋唔係唐人!我哋唔係漢人!我哋更加唔係啲咩嘢炎黃撈種!我哋唔係支那人!

我哋遠古嘅南越先祖!我哋終於覺醒!我哋唔屬於支那!支那係漢人殖民者嘅國家!支那國語係漢人殖民者嘅語言!大粵至係我哋真正嘅祖國!粵語至係我哋親切嘅母語!

粵語就係粵語!粵語唔係華語!粵語唔係唐語!粵語唔係漢語!粵語更加唔係啲咩所謂嘅漢語方言!粵語係一門獨立嘅語言!粵語屬於侗臺語系!我哋粵族係侗臺語民族!壯儂泰寮、黎侗平畬係我哋嘅親族!潮哎京瓊、苗瑤豐雷係我哋嘅盟友!

我哋堅守大粵獨立建國嘅不屈信念!我哋為粵獨發聲!我哋為大粵嘅獨立、自由、民主吶喊!我哋係粵獨嘅先鋒!我哋堅定捍衛大粵民國嘅國家主權!

我哋將擊敗支那!我哋將終結嚟自支那嘅殖民統治!我哋將脫支獨立!我哋將驅逐所有殖粵支那豬撈!我哋將去支那化!我哋將鏟除所有異質化大粵嘅支那文化毒瘤!我哋將恢復古南越三千年前久遠嘅傳統!我哋將喺大粵重新敲響得勝嘅銅鼓!

要睇更詳盡同最新粵獨資訊,請借助VPN或者匿名代理穿牆嚟臨:
大粵民國臨時政府 Republic of Cantonia Provisional Government http://namyuekok.freeforums.org
大粵獨立建國論壇 http://cantonia.freeforums.org
粵獨嘅吶喊 https://jyutleijyutdim.wordpress.com
夜話粵獨 http://confedcantonia.blogspot.com
粵獨資訊平臺 http://sdrv.ms/1fSb4qK

若果想參與大粵獨立建國嘅線上即時互動討論,可以加入我哋嘅Facebook粵獨群組:
大粵民國臨時政府 https://www.facebook.com/groups/125604784154449/
Jyùt-jān fëi wāa-jān! 粵人非華人! https://www.facebook.com/groups/Jyutduk/
木棉花開皆我粵 https://www.facebook.com/groups/393291137437875/
我哋係Cantonese! 唔係Chinese! https://www.facebook.com/groups/CantonesePlus/

發表新文章 回覆主題  [ 3 篇文章 ] 
Author Message
 Post subject: 最近有班HK佬喺高登傾粵獨 佢哋想殖民廣東噉話喎 擺明當粵獨冇到
文章Posted: 9月 30th, '16, 11:47 
離線
Site Admin
頭像

最近有班HK佬喺高登傾粵獨 佢哋想殖民廣東噉話喎 擺明當粵獨冇到

又聯邦又想食埋廣東又剩,港獨十劃都未有一撇,班嘢就想嚟謀廣東。

有HK本土派候任立法會議員聲言要喺南海享有專屬經濟區,香港都未脫支獨立啫,就謀實我哋大粵啲離島同領海喇,真係屌柒佢。

HK同廣東有明確嘅水陸邊界,依家港獨竟然想唔承認。港獨對大粵嘅領土野心粵獨唔可以唔防備,粵獨同港獨都係各行各路各自修行好過,若然唔係遲早冇好結果。

------------------------------------

真心覺得廣獨係另一個選擇
http://m1.hkgolden.com/view.aspx?message=6513297

俾太監雞姦 引用 23/8/2016 17:32
唔好標題即:-[ ,睇睇我既簡短論述先

之前有人提過港獨有兩個結果:實際上完全獨立;運作上獨立
陳雲講過,當中國內政發生災難,例如支爆,就係提升香港自主權既時候
現實上香港好多野依靠大陸,尤其係廣東,而且香港發展潛力遠比大陸細,國際上亦難以支持港獨
另外同中共談判有難有信任,最重要係中共唔一定要比自主權香港
反觀廣東對中國經濟貢獻唔少,廣東人既文化同普遍大陸人唔同,深受孫文影響,而且廣東省有近1億人,群眾力量遠比7百萬多,地理位置優越,成功率較大。

當災難發生,疆、藏、蒙,甚至粵都會變亂,香港自然可以乘機主宰自己民眾既命運,可以有兩個結果:一係照舊完全獨立,但必定要同廣東維持友好關係;一係就以聯邦形式併入大粵共和國,運作上獨立

大家點睇^3^
北極武士 引用 23/8/2016 17:38

陳雲講過,當中國內政發生災難,例如支爆,就係提升香港自主權既時候
現實上香港好多野依靠大陸,尤其係廣東,而且香港發展潛力遠比大陸細,國際上亦難以支持港獨
反觀廣東對中國經濟貢獻唔少,廣東人既文化同普遍大陸人唔同,深受孫文影響,而且廣東省有近1億人,群眾力量遠比7百萬多,地理位置優越,成功率較大。

當災難發生,疆、藏、蒙,甚至粵都會變亂,香港自然可以乘機主宰自己民眾既命運,可以有兩個結果:一係照舊完全獨立,但必定要同廣東維持友好關係;一係就以聯邦形式併入大粵共和國,運作上獨立

大家點睇^3^

我好耐之前都已經提過廣獨,而家偏向香港獨立,。

漲海人 引用 23/8/2016 17:44
港獨再粵統(達成唔到香港主導統一就就咁港獨算)

香港主導兩廣,唔係兩廣主導香港,以上
哲學撚 引用 23/8/2016 17:46
香港殖民廣東#yup##yup##yup#
俾太監雞姦 引用 23/8/2016 17:47

如果以國際支持、獨立成功率、獨立後運作而言,廣獨既存在可以更有效提升香港自主權,姐係話只有廣獨,或者廣東香港齊齊獨

通街都係處 引用 23/8/2016 17:48
譚志強: 封四條路廣東即可獨立, 港獨不可行︱壹殼花生

譚博於上週六節目「黨國笑譚」概嘆,自己雖不反對人家談港獨,但堅持認為港獨不可行,沒有客觀條件也沒有主觀心理,相反廣東卻有其獨立條件。譚博重提陳炯明的聯省自治概念,指出廣東有其獨立軍區;地理位置而言,只要封了三個分別接壤福建與湖南的山口的高速公路與肇慶的水路,廣東即可獨立。

之前FB見到,可作參考

雖然係花生台[sosad]
陳碧橋 引用 23/8/2016 17:49
保存到香港民族既都支持
俾太監雞姦 引用 23/8/2016 17:51
有冇人知行情,早幾年開始有人提廣獨,係三分鐘熱度定係有延續到
咱們都愛列寧 引用 23/8/2016 17:55
我本身都支持粵獨,五嶺真係最好既天然屏障#bye#
不過依家講粵獨仲少人支持,搞大港獨先

惠東仔 引用 23/8/2016 17:56
事實上廣東人的確對"LOUD佬"極為不滿
尤其是語言上的滲透
廣東人自從葉家之後
喺中共政界都冇曬話語權
惠東仔 引用 23/8/2016 17:57

反語言入侵
廣東本土化(反外省移民)
應該都有一定嘅市場
漲海人 引用 23/8/2016 18:06

反語言入侵
應該都有一定嘅市場

我驚如果重點只係推粵反普會更麻煩,先唔講團唔團結人(客家、福佬/潮州、僚人、桂柳等兩粵非粵語系族群),怕且即係獨立到都較易內戰
Mr_Beast 引用 23/8/2016 18:08
廣獨絕對係廣州人既一個出路 #good#
但廣獨唔包括香港

俾太監雞姦 引用 23/8/2016 18:08
尤其是語言上的滲透
廣東人自從葉家之後
喺中共政界都冇曬話語權

統治階層都係有D保留,始終群眾力量最穩陣
葉家態度轉變 高調支持習近平打擊毛左和嚴辦薄熙來xx(
http://www.epochtimes.com/b5/13/5/4/n3862670.htm
惠東仔 引用 23/8/2016 18:09

反語言入侵
應該都有一定嘅市場

我驚如果重點只係推粵反普會更麻煩,先唔講團唔團結人(客家、福佬/潮州、僚人、桂柳等兩粵非粵語系族群),怕且即係獨立到都較易內戰

但我見潮客裔的年輕一輩
都大多會廣東話
語言入侵其實一樣係損害緊佢哋緊祖宗言啦
Mr_Beast 引用 23/8/2016 18:09
始終香港同廣州文化歷史差異太大
貔卡貅 引用 23/8/2016 18:09
香廣邦聯先有得諗
潮汕/客家養唔熟
轉個頭出賣你

I_am_back 引用 23/8/2016 18:10
同我諗法一樣[sosad] 之前係港獨路線圖個post有講過,不過無人理,個個掛住鬼打鬼:o)
林天溢 引用 23/8/2016 18:10
但廣獨唔包括香港

正解,可以做友好國,但合併我有保留
惠東仔 引用 23/8/2016 18:10
尤其是語言上的滲透
廣東人自從葉家之後
喺中共政界都冇曬話語權

統治階層都係有D保留,始終群眾力量最穩陣
葉家態度轉變 高調支持習近平打擊毛左和嚴辦薄熙來xx(
http://www.epochtimes.com/b5/13/5/4/n3862670.htm

有說葉選平是太子黨精神領袖
同曾慶紅關係好深?
漲海人 引用 23/8/2016 18:12

但我見潮客裔的年輕一輩
都大多會廣東話

你覺得而家D人因為流行文化而學日文同以前D人因為日軍侵華而學日文既性質&心態會唔會一樣?

惠東仔 引用 23/8/2016 18:13

但我見潮客裔的年輕一輩
都大多會廣東話

你覺得而家D人因為流行文化而學日文同以前D人因為日軍侵華而學日文既性質&心態會唔會一樣?

咁即係學白話(廣東話)是自發
學普通話是被迫?
球王吉魯 引用 23/8/2016 18:13
咪撚戇鳩啦
點解要搞本土呀?
點解要搞港獨呀?
關鍵係文化同歷史呀

香港同廣東
風馬牛不相及

人地食狗肉
廉價勞工
偽社會主義
用簡體字
生活習慣
歷史
全部都唔同

你香港同得廣東合位搞廣獨
不如同全中國搞合併搞共獨丫笨 :o)
面輸多貧友 引用 23/8/2016 18:15
可以有港獨
可以有廣獨
但要係分別兩個國家
最多做邦交國
漲海人 引用 23/8/2016 18:16

學普通話是被迫?

又未必一定係單方面被迫,但起碼係有國家機器推動。

午下女車神 引用 23/8/2016 18:17
廣州、深圳一早比北佬佔據晒,大陸人又無法治、自由傳統,英文又屎,只會拖低香港水平fuck

惠東仔 引用 23/8/2016 18:18

學普通話是被迫?

喺學校講廣東話要被罰都好慘:~( :~(

漲海人 引用 23/8/2016 18:18
咪撚戇鳩啦
點解要搞本土呀?
點解要搞港獨呀?
關鍵係文化同歷史呀

香港同廣東
風馬牛不相及

人地食狗肉
廉價勞工
偽社會主義
用簡體字
生活習慣
歷史
全部都唔同

只係幾十年既發展差異,你用返幾十年同化返佢地咪得囉
習近平反六四 引用 23/8/2016 18:21
廣獨已經冇可能 共產黨同d北佬已經完全滲透入廣東
廣東地區既文化以及同上面冇分別
漲海人 引用 23/8/2016 18:24

所以其實要講返嶺南跨族群既文化共同性(而唔係凈係講粵人,粵係膽/核心但唔係全部)來抗衡返北方既勢力(語言、族群),廣東話可以做共同語推廣(好似以前民初D學佬、客家、壯族、桂柳人軍閥一樣會用廣東話來溝通中介咁),但唔可踩到其他族群社區內既界線。

俾太監雞姦 引用 23/8/2016 18:26
咪撚戇鳩啦
點解要搞本土呀?
點解要搞港獨呀?
關鍵係文化同歷史呀

香港同廣東
風馬牛不相及

人地食狗肉
廉價勞工
偽社會主義
用簡體字
生活習慣
歷史
全部都唔同

都冇話過要粵港完全融合,我意思係以連邦國作為另一個考慮,好似美國咁咪又係各有各玩
始終呢D野唔到你控制,必要時可以退而求其次
HoHoHoo 引用 23/8/2016 18:34
#hoho#
漲海人 引用 23/8/2016 18:34

都冇話過要粵港完全融合,我意思係以連邦國作為另一個考慮,好似美國咁咪又係各有各玩

控制唔到退以求次只可係港獨後JOIN美國、英聯邦、日韓台、東盟個圈子來制衡北方,仲係支那系既勢力既廣東只會係軍閥/割據而難長久,而且對香港安全都唔係咁有保證
俾太監雞姦 引用 23/8/2016 18:35

所以其實要講返嶺南跨族群既文化共同性(而唔係凈係講粵人,粵係膽/核心但唔係全部)來抗衡返北方既勢力(語言、族群),廣東話可以做共同語推廣(好似以前民初D學佬、客家、壯族、桂柳人軍閥一樣會用廣東話來溝通中介咁),但唔可踩到其他族群社區內既界線。

的確需要一個共通語言,但要同時保留文化多元,唔係同大陸同香港有咩分別
天然屏障的確係港獨既要素之一,如果做到嶺南脫離當然更好,但係廣東以外既嶺南地區有冇咁強大既民族主義先

Lech_Walesa 引用 23/8/2016 18:37
要分返潮汕同梅州地區出去,佢地xx(
滋事分子雪糕 引用 23/8/2016 18:37
但廣獨唔包括香港

冇錯
班廣州佬好大廣州主義xx(
分分鐘吞埋香港做大佬
一定要港廣區隔
椰子是無辜的 引用 23/8/2016 18:37

唯一可行出路。#yup#
薯仔男 引用 23/8/2016 18:37
我建議東邪西毒:D

椰子是無辜的 引用 23/8/2016 18:38

#選舉廣告#ass#
俾太監雞姦 引用 23/8/2016 18:39

控制唔到退以求次只可係港獨後JOIN美國、英聯邦、日韓台、東盟個圈子來制衡北方,仲係支那系既勢力既廣東只會係軍閥/割據而難長久,而且對香港安全都唔係咁有保證

所以廣獨埋就會對香港更安全???
廣東人都可以參軍,應該都有一定軍事力量
花生法老 引用 23/8/2016 18:42
通常呢 d 話題會引到 d 廣州人入黎 #hehe#
俾太監雞姦 引用 23/8/2016 18:44
通常呢 d 話題會引到 d 廣州人入黎 #hehe#

民族主義係國際趨勢,要令廣東人銜接國際先得
btw大陸上到高登咩:-(

惠東仔 引用 23/8/2016 18:45

如果拉攏到潮學客
咁福建省都可以啊
陸苟詳 引用 23/8/2016 18:47
咪撚戇鳩啦
點解要搞本土呀?
點解要搞港獨呀?
關鍵係文化同歷史呀

香港同廣東
風馬牛不相及

人地食狗肉
廉價勞工
偽社會主義
用簡體字
生活習慣
歷史
全部都唔同

其實經過殖民洗禮真係唔同哂
客家話廣東話同唔同語言
建築黎講有土樓騎樓
不過廣東省有地方已經差好遠
有水有地有文化
個根其實比港獨深好多

不過可唔可以廣獨既同時又保留香港文化呢樣野係好值得商榷
一直都因為外省佬搞住廣東先會七國咁亂

陳雲成鳩講個d嶺南文化係咪有包埋廣東文化 [sosad]
漲海人 引用 23/8/2016 18:47

#選舉廣告#ass#

金金係咪都支持?
漲海人 引用 23/8/2016 18:50

社經區域唔完整,防守上亦會有缺陷。

而且福、客雖然嗰邊係本部,但中西部一樣唔少方言島/小聚落,踢走佢地唔見得解決到問題。

惠東仔 引用 23/8/2016 18:54

而且福、客雖然嗰邊係本部,但中西部一樣唔少方言島/小聚落,踢走佢地唔見得解決到問題。

深圳同東莞都是客家聚居地
漲海人 引用 23/8/2016 18:54

的確需要一個共通語言,但要同時保留文化多元,唔係同大陸同香港有咩分別
天然屏障的確係港獨既要素之一,如果做到嶺南脫離當然更好,但係廣東以外既嶺南地區有冇咁強大既民族主義先

如今有民族主義?我以為仲仍只係對北方霸權既反動,本身內部共識未好夠

脫離主要係靠解放,佢地只可援軍幫助,主動脫離相對較難(除非大勢逼到佢地必需如此)
漲海人 引用 23/8/2016 18:57

香山(中山&珠海)亦一樣有本土潮閩系,雖然已較粵化
功夫貓 引用 23/8/2016 18:59
香港想獨立根本就冇可能。
當年毛魔你估佢靠示威遊行演講就可以搶奪江山?
講到尾咪又係要靠錢,軍隊同外國勢力幫手。
就算真係支爆我相信各省宣佈獨立係冇問題既。但係香港想脫離廣東獨立既可能性係0。廣東既然選擇獨立會唔會比香港咁大塊肥豬肉走佬?

黑夜彩虹 引用 23/8/2016 18:59
Why not both? ;-) 港獨 + 廣獨
日日講下佢都頭痕啦

有情緒 引用 23/8/2016 19:00
其實短期內只能夠做邦交國
建立盟國關係 進一步以關稅同盟或者國協模式提升關係
同時讓香港既文化影響盡可能成為兩廣地區既核心 #yup#

謝爾蓋紹伊古 引用 23/8/2016 19:02
廣獨已經冇可能 共產黨同d北佬已經完全滲透入廣東
廣東地區既文化以及同上面冇分別

廣州人大一統既思想比大中華膠重深

本來全個中華民國就係廣東人打出黎
[sosad][sosad][sosad]
安尊尼亞 引用 23/8/2016 19:04

大家點睇^3^

你講過呀?但冇人識你呀#good#
功夫貓 引用 23/8/2016 19:05
就算真係支爆我相信各省宣佈獨立係冇問題既。但係香港想脫離廣東獨立既可能性係0。廣東既然選擇獨立會唔會比香港咁大塊肥豬肉走佬?

或者香港可以選擇做搞屎棍,搞到支那雞無寧日

漲海人 引用 23/8/2016 19:07

如果拉攏到潮學客
咁福建省都可以啊

真心覺得福建、溫州南部、贛州、雲貴呢D地方可以拉埋

華南五省既五族共和(粵、閩、客、軍、僚),五族地區既完整統一
有情緒 引用 23/8/2016 19:09

如果拉攏到潮學客
咁福建省都可以啊

華南五省既五族共和(粵、閩、客、軍、僚),五族地區既完整統一

咁咪變相係另一個華夏大一統 ?_?
漲海人 引用 23/8/2016 19:17

1場域唔同(溫帶地區VS亞熱帶地區)、視野唔同(大陸單元帝國VS海洋多元帝國)
2五族人口較平均(只係作為原居民既泛僚族群相對較少,但都有3000幾萬)、分佈亦較混雜,無支那五族咁呃人
有情緒 引用 23/8/2016 19:19

1場域唔同(溫帶地區VS亞熱帶地區)、視野唔同(大陸單元帝國VS海洋多元帝國)
2五族人口較平均(只係作為原居民既泛僚族群相對較少,但都有3000幾萬)、分佈亦較混雜,無支那五族咁呃人

行邦聯制 #hoho#

惠東仔 引用 23/8/2016 19:23

認?
比“廣東國政府”控制
會唔會比蝗共操控好?
惠東仔 引用 23/8/2016 19:23

湛江雷州好似都係閩南後代
功夫貓 引用 23/8/2016 19:24

認?
比“廣東國政府”控制
會唔會比蝗共操控好?

唔知會唔會變得比較好,只希望唔好變得比而家差,另外到時我估香港人要交反稅比廣東 Z_Z
粵語日本映畫 引用 23/8/2016 19:26
唔關我地事
佢地肯幫手咪幫手
鍵國之再斟條件囉

漲海人 引用 23/8/2016 19:26

行邦聯制 #hoho#

以前試過咁諗(無詳細研究,純吹水)
福建(併埋甌南)、雲南、貴州、贛州=加盟共和國
潮州、海陸豐、梅循地區、雷州、海南、桂柳、壯區ETC=自治共和國
UshioBB 引用 23/8/2016 19:27

屌又咪邦聯 [sosad]
屎係黃色既 引用 23/8/2016 19:28
粵獨雖然更大利益,但其實兩廣果班最緊張既只係佢地既文化,其他野wfc,行為上亦同其他支那人冇乜分別
漲海人 引用 23/8/2016 19:29

仲有茂名電白(偷盜來港盜砍沉香班斬樹黨既原鄉)都係,廣州嗰邊亦聞說有某個鎮有分佈

惠東仔 引用 23/8/2016 19:31

仲有茂名電白(偷盜來港盜砍沉香班斬樹黨既原鄉)都係,廣州嗰邊亦聞說有某個鎮有分佈

一般來講在廣東偏門佔優
都是閩南後代[sosad][sosad]
有情緒 引用 23/8/2016 19:33

行邦聯制 #hoho#

潮州、海陸豐、梅循地區、雷州、海南、桂柳、壯區ETC=自治共和國

呢種聯邦制變相會唔會怕以其中一個強勢部分例如廣東成為左霸權
如果係分別獨立 以對等關係建立邦聯或者國協 會係最公道既方法
當然係經濟上會好自然排除某一啲弱勢地區 #hehe# #hehe#
漲海人 引用 23/8/2016 19:39

如果係分別獨立 以對等關係建立邦聯或者國協 會係最公道既方法
當然係經濟上會好自然排除某一啲弱勢地區 #hehe# #hehe#

你點樣分別獨立先,你本身逼佢獨立出來都要用霸權解放架喇,無神神你覺得有咩因素可以逼佢地楚埋一檯傾組邦聯?又唔係君主制國家玩共主。
漲海人 引用 23/8/2016 19:43

一般來講在廣東偏門佔優

[sosad] 或者同以前D會黨結社有關,畢竟陳近南係閩南人,南拳亦係又出自福建,以前反清復明籌集資金較難避免撈偏

漲海人 引用 23/8/2016 19:46

一般來講在廣東偏門佔優

[sosad] 或者同以前D會黨結社有關,畢竟陳近南係閩南人,南拳亦係又出自福建,以前反清復明籌集資金較難避免撈偏

不過呢個幌子來O者,以前明朝D倭寇已一堆閩南人、潮州人,亦都一樣要勾結地下社會,清朝D閩南人擺反清復明只係懶大義較易聚人咁解
孔雀級護衛艦 引用 23/8/2016 19:49
獨立嘅香港國比廣州國優勢大好多,完全冇必要痴廣州合組聯邦 #no#
正路應該係香港扶植廣東國做buffer zone之外同時又食住佢個政府令香港成為嶺南 / 兩廣之首
俾太監雞姦 引用 23/8/2016 19:49

搞到笠笠亂,咁多個族群遲早再分裂
我之所以提議香港成為粵國其中一個聯邦某程度上係地理同軍事考慮
先係香港有廣東作為緩衝區(頭先有人提過)
其次係本身廣東已經有軍隊,脫離短期內可以保護香港,就算長期黎講香港人少好難培植龐大軍隊,有廣東既1億人就唔同講法,就算你話建立軍事聯盟都好,除非粵獨成功兼且港粵有良好建交,否則其他聯盟都好難幫你
腸兄 引用 23/8/2016 19:54
最好其實係殖民廣東,相信廣東人唔會太反對

俾太監雞姦 引用 23/8/2016 19:57
獨立嘅香港國比廣州國優勢大好多,完全冇必要痴廣州合組聯邦 #no#
正路應該係香港扶植廣東國做buffer zone之外同時又食住佢個政府令香港成為嶺南 / 兩廣之首

唔一定,香港大幅發展空間細而且人口少過廣東,合併可以增加經濟誘因令國際支持
當然獨立建國可以確保香港自主權,不過首先就要同廣東同其他東亞、南亞既合適國家聯盟,保障南海安全,其次要同期他資本主義強國聯盟做搵靠山

漲海人 引用 23/8/2016 19:58

我之所以提議香港成為粵國其中一個聯邦某程度上係地理同軍事考慮
其次係本身廣東已經有軍隊,脫離短期內可以保護香港,就算長期黎講香港人少好難培植龐大軍隊,有廣東既1億人就唔同講法,就算你話建立軍事聯盟都好,除非粵獨成功兼且港粵有良好建交,否則其他聯盟都好難幫你

1嶺南本來就多族群,睇你用點既方式形塑國族認同O者

2玩到條件咁複雜,安全又唔係100%保障,你直接食左佢唔更便捷?而且廣東D軍隊大多係外省撈鬆來,你信得到佢地?:o)

照鏡唔見自己 引用 23/8/2016 20:00

你on9,
D廣州撚會肯比係食住?_?
漲海人 引用 23/8/2016 20:00

唔一定,香港大幅發展空間細而且人口少過廣東,合併可以增加經濟誘因令國際支持
當然獨立建國可以確保香港自主權,不過首先就要同廣東同其他東亞、南亞既合適國家聯盟,保障南海安全,其次要同期他資本主義強國聯盟做搵靠山

佢既意思係香港作為廣東宗主,本身場域都一樣有廣東,而唔係你種睇落OK但有隱憂既平等同盟吧
漲海人 引用 23/8/2016 20:03

你on9,

兩都制,但對之推廣香港式制度?

謝爾蓋紹伊古 引用 23/8/2016 20:04

你on9,

烏克蘭既結局
惠東仔 引用 23/8/2016 20:05

一般來講在廣東偏門佔優

同埋弱勢社群(相比粵人)都係要靠地下社會勢力啦
俾太監雞姦 引用 23/8/2016 20:06

2玩到條件咁複雜,安全又唔係100%保障,你直接食左佢唔更便捷?而且廣東D軍隊大多係外省撈鬆來,你信得到佢地?:o)

國情真係唔清楚,乜解究廣東人唔參軍:~(
漲海人 引用 23/8/2016 20:07

福佬玩撈偏,客家就玩風水、術士一類既野

俾太監雞姦 引用 23/8/2016 20:08

你on9,

實際上冇咁既能力
道德上同英國佬中共有乜撚分別:o)
漲海人 引用 23/8/2016 20:08

烏克蘭既結局

我指香港做海牙(或者江戶/東京),廣州做阿姆斯特丹(或者京都)
漲海人 引用 23/8/2016 20:10

國情真係唔清楚,乜解究廣東人唔參軍:~(

:o) 唔係唔參軍,係支那較難俾你原鄉參軍(所以廣東人參軍較多會調左去北方),驚你割據獨立一類
惠東仔 引用 23/8/2016 20:13

烏克蘭既結局

我指香港做海牙(或者江戶/東京),廣州做阿姆斯特丹(或者京都)

南非好似有三都?

惠東仔 引用 23/8/2016 20:13

福佬蠻客家奸[sosad][sosad][sosad][sosad]
漲海人 引用 23/8/2016 20:17

南非好似有三都?

行政、司法、立法三都,我唔認為我地需要咁分
俾太監雞姦 引用 23/8/2016 20:17
如果粵港二獨最好攞埋南邊一帶島嶼,對海嶺冇太大影響,但係無啦啦有幾個島包圍住香港都咪話唔恐怖
利伸: 唔清楚有冇重要設施係島上面
圖檔
圖檔
漲海人 引用 23/8/2016 20:20

福佬蠻客家奸[sosad][sosad][sosad][sosad]

例子:暴力追數&風水佬呃你十年八年?[sosad]

抽獎必中 引用 23/8/2016 20:22
拉攏廣東一齊獨立可行性高咩但係 ???
椰子是無辜的 引用 23/8/2016 20:25

#選舉廣告#ass#

金金係咪都支持?

無講過依個話題[sosad]

#選舉廣告
俾太監雞姦 引用 23/8/2016 20:27

所以要諗辦法提高佢地既民族意識
之前有個撐粵運動間接引起粵獨,但依家唔知仲有冇咁諗
不過我覺得廣東唔獨,香港獨完都好危險
北極武士 引用 23/8/2016 20:29
港屬廣東不是夢#yup# #yup# #yup#
邊個做廣東總督?

漲海人 引用 23/8/2016 20:34
港屬廣東不是夢#yup# #yup# #yup#
邊個做廣東總督?

#ng# 想被下剋上咩?
梗係拆開唔同縣市各自派督爺喇
蝦仔(破產) 引用 23/8/2016 20:36

大家點睇^3^

先利申,自己係半個廣州人,土生土長既廣州人的確好唔鐘意外省人,但共產黨人口殖民之後其實而家基本上同化哂,而且中國人基因都係愛國,而宣揚廣獨思想根本冇可能,香港人返去搞廣獨實死,廣州人同時都冇可能接觸到香港資訊,而且,成個粵地,除左廣州,其實嶺南文化已經失哂色,包括深圳,常平,樟文頭果面,真係好難搵個識講廣東話既人
Mr_Beast 引用 23/8/2016 20:38
但廣獨唔包括香港

正解,可以做友好國,但合併我有保留

始終歷史文化差異太大
而且同大粵民國建交都只可以有限度合作
否則文化侵略最後都會發生
講到底廣獨只不過係縮細版圖既支那
北極武士 引用 23/8/2016 20:40

大家點睇^3^

先利申,自己係半個廣州人,土生土長既廣州人的確好唔鐘意外省人,但共產黨人口殖民之後其實而家基本上同化哂,而且中國人基因都係愛國,而宣揚廣獨思想根本冇可能,香港人返去搞廣獨實死,廣州人同時都冇可能接觸到香港資訊,而且,成個粵地,除左廣州,其實嶺南文化已經失哂色,包括深圳,常平,樟文頭果面,真係好難搵個識講廣東話既人

去啲二三線城市,鄉村咪有囉。鄉村o個啲連普通話都唔識聽

漲海人 引用 23/8/2016 20:43

大家點睇^3^

:o) 傻撚左,你提到D例子印象中原先都係客家區來,舉例都舉好D呀

漲海人 引用 23/8/2016 20:53

:o) 傻撚左,你提到D例子印象中原先都係客家區來,舉例都舉好D呀

深圳我指深圳名字來源既深圳墟(南頭當然係粵語)
常平記錯,但好似係有少量客家村既就係

俾太監雞姦 引用 23/8/2016 21:29

姐係除左撐粵語廣州人係唔本土?新一代既人都係咁?
可唔可以講多D廣東/廣州人既政治主張#adore# #adore#
_SuIcidE_ 引用 23/8/2016 21:36
撐粵語抗北佬既廣州人通常係老一輩既人, 新一代反而已經比學校同化哂
惠東仔 引用 23/8/2016 21:36

識d廣東人講
仔女返屋企講普通話
屌啦星

蝦仔(破產) 引用 23/8/2016 21:39

姐係除左撐粵語廣州人係唔本土?新一代既人都係咁?
可唔可以講多D廣東/廣州人既政治主張#adore# #adore#

其實廣州人的確唔鐘意北方佬,10年共產黨推行全面禁粵,包括取消電視粵語頻道,最後廣州民眾出黎抗議,最後各置左件事。人但共黨一定會再推。btw唔知大家知唔知,呢家廣州中小學全部都係普通話上堂,而好大部分,係好大部分係禁粵語,只要係學束講粵語係犯校規,我表妹讀緊果間就係,講返
惠東仔 引用 23/8/2016 21:39

大家點睇^3^

東莞本地講圍頭嘛
深圳樟仔講客家
不過都似係分到錢unun腳
同香港圍頭一樣不思進取
惠東仔 引用 23/8/2016 21:45

常仔應是圍頭既
俾太監雞姦 引用 23/8/2016 21:47
點解會咁,咩唔係一出世係屋企第一句學識既都係粵語咩:~(

惠東仔 引用 23/8/2016 21:53

即無好似香港?潮州人後代員識蒲你阿魔咁[bomb]
俾太監雞姦 引用 23/8/2016 22:01

即無好似香港?潮州人後代員識蒲你阿魔咁[bomb]

hi auntie#ass#
人欲橫流 引用 23/8/2016 22:24
Ff大會又開始啦
說書人-阿域 引用 23/8/2016 22:34

譚博於上週六節目「黨國笑譚」概嘆,自己雖不反對人家談港獨,但堅持認為港獨不可行,沒有客觀條件也沒有主觀心理,相反廣東卻有其獨立條件。譚博重提陳炯明的聯省自治概念,指出廣東有其獨立軍區;地理位置而言,只要封了三個分別接壤福建與湖南的山口的高速公路與肇慶的水路,廣東即可獨立。

之前FB見到,可作參考

我以前以自己太爺係直接係陳炯明手上救走孫中山果位軍官為榮

但近呢一兩年睇多左有關陳既史料同埋平反文章,先發覺原來佢先係真正為兩廣人著想

憂鬱太宰治 引用 23/8/2016 22:40
我建議邦聯鄰近地區 反包圍中原
I_am_back 引用 23/8/2016 23:39

係,香港獨立之後好難對抗大陸既2次赤化,特別係頭幾年
如果廣東成為一體/盟友/另外獨立既話,計起上黎大家都係敵人既敵人,水方面可以唔使擔心住先

但最重要既我覺得係要將獨立呢個而家得香港既地區性思潮推上大陸
將佢變做全國性既思潮,到時中共先會感受到真正既威脅
俾太監雞姦 引用 23/8/2016 23:50

之前FB見到,可作參考

我以前以自己太爺係直接係陳炯明手上救走孫中山果位軍官為榮

但近呢一兩年睇多左有關陳既史料同埋平反文章,先發覺原來佢先係真正為兩廣人著想

原來歷史上都出現過兩廣共和國既提議,不過無疾而終
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%85%A9 ... C%E5%9C%8B
腸兄 引用 24/8/2016 0:55

你on9,

唔係為啖氣嘅,係人都知道廣東一帶就不嬲都係圍住香港嚟轉,又有乜問題

Canton!Cantonese!Cantonia!

粵獨嘅吶喊!粵嚟粵掂原著文集

http://jyutleijyutdim.wordpress.com

http://namyuekok.freeforums.org

http://cantonia.freeforums.org

個人資料  

Post subject: Re: 最近有班HK佬喺高登傾粵獨 佢哋想殖民廣東噉話喎 擺明當粵獨冇到
文章Posted: 10月 17th, '16, 06:25 
離線

最近fb有個叫明日過後嘅巴打
佢都有講呢件事
我覺得佢評論得幾好
不過都係果句
真係要小心陳雲根呢個人同佢啲教徒
雖然我個人認為香港人冇能力做到呢樣嘢
首先佢哋冇能力搞掂喺深圳個班撈鬆先啦

個人資料  

Post subject: Re: 最近有班HK佬喺高登傾粵獨 佢哋想殖民廣東噉話喎 擺明當粵獨冇到
文章Posted: 11月 3rd, '16, 15:35 
離線
Site Admin
頭像

Arcordil 寫:
最近fb有個叫明日過後嘅巴打
佢都有講呢件事
我覺得佢評論得幾好
不過都係果句
真係要小心陳雲根呢個人同佢啲教徒
雖然我個人認為香港人冇能力做到呢樣嘢
首先佢哋冇能力搞掂喺深圳個班撈鬆先啦

老友記,得閒過嚟呢度探討下我哋粵獨啲嘢喇。

Canton!Cantonese!Cantonia!

粵獨嘅吶喊!粵嚟粵掂原著文集

http://jyutleijyutdim.wordpress.com

http://namyuekok.freeforums.org

http://cantonia.freeforums.org

個人資料  

發表新文章 回覆主題  [ 3 篇文章 ]